Διαχρονικά, η αξία που έχει η τροφή για τους ανθρώπους συνδέεται όχι μόνο με την επιβίωση αλλά και με την κοινωνικοποίηση. Οι ανάγκες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του κοινωνικού γεύματος. Ένα κοινωνικό γεύμα μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε την εμπειρία του φαγητού και να κοινωνικοποιηθούμε, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να νοιώσουμε τη θαλπωρή της ανθρώπινης συντροφιάς με αφορμή την ανάγκη μας για τροφή. 

Τι μορφές μπορεί να πάρει ένα κοινωνικό γεύμα;

 Πραγματικά, πολλές και ποικίλες: πρόκειται για το γεύμα που μοιράζεται καθημερινά μια οικογένεια ή για το κυριακάτικο τραπέζι που ενώνει ακόμα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας με την αίσθηση μιας ανεπίσημης γιορτής. Μπορεί να αφορά μια εμπειρία οινογνωσίας με φαγητό, όπου οι συμμετέχοντες αποκτούν νέες γνωριμίες ή ακόμα για γεύματα που οργανώνουν hosts μέσω του διαδικτύου[1], φέρνοντας στο τραπέζι ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους, με κοινό όμως κίνητρο να γνωρίσουν νέους ανθρώπους μέσα από την εμπειρία ενός κοινωνικού δείπνου. 

Η κοινωνική υπόσταση της τροφής είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος έλεγε χαρακτηριστικά πώς πρέπει να βρούμε κάποιον για να μοιραστούμε το φαγητό και το κρασί μας προτού ακόμα αρχίσουμε να ψάχνουμε γι’ αυτά. Μια ιρλανδική παροιμία τονίζει πως το γέλιο είναι πιο ηχηρό όταν υπάρχει φαγητό. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αγγλία εισήγαγε τις «εθνικές κουζίνες»[2], η κοινωνική λειτουργία των οποίων ήταν ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη. Πέρα από την πρακτική τους αποστολή, ο ρόλος τους αποσκοπούσε στην τόνωση του ηθικού και την κοινωνική συνοχή.

Πως ένα γεύμα ενώνει τους ανθρώπους;

Τη δυνατότητα που έχει ένα γεύμα με άλλους να συσφίγγει τους δεσμούς μας μαζί τους αποδεικνύει και η επιστήμη[3]. Το αίσθημα δεσίματος  αποτελεί παράγοντα ενδυνάμωσης που αυξάνει τα επίπεδα προσωπικής ολοκλήρωσης, σιγουριάς, εμπιστοσύνης στην κοινότητα, αλληλεγγύης και εν τέλει ευτυχίας. Αυτό επιτυγχάνεται με πολλαπλούς τρόπους που συνοψίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες ευεργετικής επίδρασης στη ζωή ενός ατόμου: 

  1. καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν που γεννά περισσότερη σιγουριά σε αξίες όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή, 
  2. δημιουργία διαπροσωπικών δεσμών που αφορούν στο φιλικό μας δίκτυο. Με βάση έρευνες, τα άτομα με ισχυρό φιλικό δίκτυο τείνουν να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, διότι έχουν περισσότερα άτομα να στραφούν προκειμένου να λάβουν κοινωνική και συναισθηματική στήριξη, 
  3. ατομική υγεία και ευεξία, δεδομένου της ευεργετικής επίδρασης της φιλίας στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, το μέγεθος και η ποιότητα του κοινωνικού μας δικτύου έχει απευθείας ευεργετικές συνέπειες στην υγεία μας, στο πόσο επιρρεπείς είμαστε στις αρρώστιες, στο αίσθημα ευεξίας που βιώνουμε καθημερινά και κατ’ επέκταση σε μια ευτυχισμένη ζωή. 

Τα κοινωνικά δείπνα στη Foodon 

Η Food On αξιοποιεί τη δυναμική των κοινωνικών γευμάτων ως ισχυρό παράγοντα ενδυνάμωσης μέσω των δράσεων Social Dining που υλοποιεί. Οι ωφελούμενοί μας έρχονται κοντά, ενώ μοιράζονται ένα τραπέζι φαγητού αλλά και τις εμπειρίες τους. Το μεταξύ τους δέσιμο ενδυναμώνει την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια  κοινότητα ενώ παράλληλα δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συναισθηματικής στήριξης. Η γνωριμία με επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης τους επιτρέπει να δικτυωθούν επαγγελματικά και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Έτσι, η κοινωνική ενσωμάτωση επιτυγχάνεται ουσιαστικά μέσω της ενδυνάμωσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα της FoodOn. Και πράγματι, δεν υπάρχει πιο δυνατή εμπειρία στη ζωή από το να πατάς πάλι γερά στα πόδια σου. 

Editor: Θεοδώρα Μπάκα


[1]https://www.raflaamo.fi/en/current-topics/news/five-reasons-why-social-eating-interests-people/013181526_25710

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/National_Kitchens

[3] Dunbar, R.I.M. Breaking Bread: the Functions of Social Eating. Adaptive Human Behavior and Physiology 3, 198–211 (2017). https://doi.org/10.1007/s40750-017-0061-4


[avatar]
Αργύρης Ζαννιάς
04.02.2021
πισω στa αρθρα