Τροφή! Η λέξη που σηματοδοτεί την ζωή, δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας, συνδέει τον κόσμο, τις κουλτούρες και σίγουρα μας εμπνέει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως, η τροφή ανήκει στα αγαθά εκείνα που καθορίζουν το βιοτικό επίπεδο μίας κοινωνίας, και εμείς στη FoodOn το γνωρίζουμε καλά αυτό. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας να «εκμεταλλευτούν» όλα όσα μπορεί να σημαίνει η τροφή, σε επίπεδο επιβίωσης, βιοπορισμού και κοινωνικοποίησης. 

Πώς συνδέεται η τροφή με την έλευση του COVID-19;

Η έλευση της πανδημίας έφερε τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλαγές που κανείς δεν είχε φανταστεί, ούτε είχε υπολογίσει. Εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες της ίδιας της πανδημίας, αξίζει να σταθούμε στον τρόπο που επηρέασε την έννοια της τροφής και όσα εκείνη περιλαμβάνει. Πολλές μελέτες τον τελευταίο χρόνο κάνουν λόγο για μία «κρίση μέσα στην κρίση» πράγμα που σημαίνει απίστευτες συνέπειες και μεταβολές στην ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά κυρίως των κοινωνικών ομάδων που ήδη βρίσκονταν σε οικονομικά μειονοτική θέση. Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας ανά τον κόσμο, και κυρίως στην Αμερική, έφεραν προβληματισμούς, άγχος και ανασφάλεια ακόμα και για την ίδια την τροφή

Μελέτες λένε ότι περίπου ένας στους επτά Καναδούς, δηλώνει πως έχει βιώσει σε ένα ποσοστό την ανασφάλεια για την τροφή στο νοικοκυριό του, ενώ ένα ποσοστό 22% δηλώνει ως απόρροια τις αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία και την ψυχική του υγεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι εργαζόμενοι του αγροτικού τομέα είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο, με σχετική έρευνα να αναφέρει πως σχεδόν το 33% των αγροτών στις ΗΠΑ βιώνει αυτή την ανασφάλεια με την συντριπτική πλειοψηφία να ζει κάτι τέτοιο για πρώτη φορά! Παρόλο που άλλοι ερευνητές παρατηρούν το φαινόμενο να συμβαίνει σε ήδη πληγείσες κοινωνίες, υπάρχουν δεδομένα που το ανατρέπουν, κυρίως λόγω του γενικότερου αισθήματος της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας.

Επίπεδα φτώχειας και πανδημία

Αν και ένας από τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη (SDGs) ήταν η δραστική μείωση του ποσοστού της φτώχειας μέχρι το 2030, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την έλευση του COVID-19 προβλέπουν ότι τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανασφάλειας θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2050. Η ανεργία, η οικονομική ύφεση στα περισσότερα κράτη, η ψυχολογική πίεση και η μείωση διαθέσιμων πόρων είναι μερικοί από τους παράγοντες που πρόκειται να δυσκολέψουν το έργο για την βιωσιμότητα. Ωστόσο, τώρα είναι η εποχή να δείξουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο πως η ανθρωπιά δεν έχει εκλείψει και πως ένα μικρό βήμα μπορεί να σημαίνει για τον συνάνθρωπό μας μία καλύτερη ημέρα!

Η σημασία της τροφής για τη FoodOn

Η αμφιβολία για το εάν θα έχει κάποιος αύριο να φάει ακούγεται σκληρή, όμως δυστυχώς είναι μέρος της πραγματικότητας και δεδομένο που ηχεί όλο και πιο δυνατά στα επιστημονικά δεδομένα όσο διανύουμε αυτή την παράξενη και πρωτόγνωρη περίοδο. Στην FoodOn πιστεύουμε στην δύναμη της τροφής και σε όλα όσα αυτή μπορεί να προσφέρει. Είμαστε εδώ να προσφέρουμε φαγητό σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν πραγματικά ανάγκη, ενισχύοντας μέσα από τις δράσεις μας την συμμετοχικότητα, την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση των ωφελούμενων, πάντα με όχημα…την τροφή!

Editor: Λίνα Κασσανδρινού

Πηγές:

https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/82-003-x/2020012/article/00001-eng.pdf

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/2096

https://www.feedingamerica.org/sites/default/files/2020-10/Brief_Local%20Impact_10.2020_0.pdf https://blogs.ei.columbia.edu/2020/12/18/covid-19-food-insecurity-2050/

[avatar]
Αργύρης Ζαννιάς
23.02.2021
πισω στa αρθρα